De Nederlandse handbalvrouwen behoren al jaren tot de wereldtop. Vanaf 2015 hebben ze bij vrijwel elk belangrijk internationaal toernooi minstens de halve finale bereikt. Op het wereldkampioenschap van 2019 in Japan kwam de langverwachte bekroning: in een spannende finale werd Spanje verslagen en veroverde het team de gouden medaille. Nu mogen de vrouwen zich in november opnieuw bewijzen.   

Nieuw team 

Door het wegvallen van een aantal ervaren speelsters uit dat gouden team, zijn de jonkies van toen de basis van nu. Echter zijn de jonkies van toen niet meer zo jong. Je kunt wel zeggen dat deze jonkies zichzelf in de afgelopen jaren hebben bewezen en nu spelen bij de topclubs van de wereld zoals; Odense Håndbold, SG BBM Bietigheim en Györ Audi ETO KC. Deze meiden hebben genoeg ervaring opgedaan om sterk in hun schoenen te gaan staan naast de beste handballanden van de wereld. Wel zal dit WK het eerste WK worden met nieuwe bondscoach Per Johansson. Een team coachen tijdens een WK is niets nieuws voor Johansson. Zo is hij namelijk bondscoach geweest van het nationale team van zowel Zweden als Montenegro. Dit jaar mag hij zich samen met zijn team gaan bewijzen in Denemarken.  

De loting 

Tijdens het wereldkampioenschap doen er 32 landen mee. De speelsteden van het WK zijn Fredrikshavn, Herning, Stavanger, Trondheim en Gothenburg. Dankzij de zesde plaats op het Europees kampioenschap was Nederland rechtstreeks geplaatst voor het WK. De ploeg van bondscoach Per Johansson is door de hoge notering op de ranking ingedeeld in pot 1. Daardoor ontlopen zij grote handballanden zoals Noorwegen, Denemarken, Frankrijk en Zweden in de poulefase. Nederland zal het in de hoofdronde gaan opnemen tegen Tsjechië, Argentinië en Congo.  

Wk 2025 

Een tijdje geleden werd bekend gemaakt dat het wereldkampioenschap 2025 in Nederland en Duitsland zal gaan plaatsvinden. Eerder kondigde de DHB (Duitse Handbalbond) de Duitse speelsteden Dortmund, Stuttgart en Trier aan. Met de aankondiging van speelsteden Rotterdam en ’s-Hertogenbosch is het decor voor het wereldkampioenschap compleet. De speelsters van beide landen hebben al deelgenomen aan veel grote toernooien, maar een toernooi in eigen land is toch extra bijzonder.