‘Blue Monday’ wordt over de hele wereld de meest deprimerende dag van het jaar genoemd. Het valt meestal op de maandag van de laatste volle week van januari. Soms valt het ook op de derde maandag van januari zoals dit jaar op maandag 20 januari 2020. Mensen zouden op die dag om allerlei verschillende redenen somber zijn. Dat komt dan doordat de feestdagen voorbij zijn en die hebben veel geld gekost. Ook is het volgende salaris nog niet binnen, ze voelen zich schuldig over hoeveel ze hebben gegeten en gedronken en voelen zich dus ook dik en minder mooi. Ook hebben ze goede voornemens voor 2020 verzonnen en zijn die alweer mislukt. Het weer is ook niet best, het regent veel, het zijn de donkerste dagen van het jaar en het is natuurlijk weer voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Dit zijn allerlei redenen waarom mensen zich depressief zouden voelen op deze dag.

Waar komt het begrip Blue Monday vandaan? Het is afgeleid van het Engelse begrip ‘feeling blue’. De betekenissen daarvan zijn neerslachtig, somber, weemoedig, down of depri. Ook had de kleur blauw vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken. Als er iets gebeurde met de kapitein of de officier van het schip en ze dan overleden, dan verfde de bemanning rond het schip een blauwe band. Als ze dan terugkwamen dan zag iedereen duidelijk bij terugkeer dat het schip in rouw was.

De eerstkomende tien Blue Monday vallen op:

25 januari 2021
24 januari 2022
23 januari 2023
22 januari 2024
20 januari 2025
19 januari 2026
25 januari 2027
24 januari 2028
22 januari 2029