De jaarlijkse goede voornemens, wie kent ze niet? Elk jaar opnieuw hebben honderdduizenden mensen goede voornemens. Veel mensen zien een nieuw jaar als een nieuwe start. Elk jaar horen we dat ze willen stoppen met roken, afvallen, en meer sporten, maar dit jaar gaan we het anders doen. Wij hebben een top 5 lijstje gemaakt waar we het niet hebben over deze standaard voornemens. Natuurlijk zijn de standaard voornemens goed voor je, maar vaak hou je ze niet lang vol. Met deze 5 goede voornemens ben jij klaar om aan 2021 te beginnen!

  1. Zoek een (fysieke) activiteit die je leuk vindt

Elk jaar zijn er weer duizenden mensen die wat kilo’s willen kwijtraken. Elk jaar staat de sportschool in januari weer bomvol. De meesten mensen beginnen vol enthousiasme. Hoelang de mensen het volhouden? Nou, niet lang. De meerderheid van de mensen gaan terug naar hun oude gewoontes.

Wil je dit jaar toch wat kilo’s kwijt? Kies dan iets wat je leuk vindt of wat makkelijk in je leven past. Ga een eindje wandelen, hardlopen of fiets naar je werk! Zorg voor een routine die je wekelijks kan herhalen. Dit zijn makkelijke voornemens zonder dat jij jezelf naar de sportschool hoeft te slepen.

2. Een goede nachtrust

Veel mensen gaan tegenwoordig te laat slapen, terwijl slapen zo’n belangrijk onderdeel is van de algemene gezondheid. Een gebrek aan slaap kan ernstige gevolgen hebben. Denk hierbij aan hartaandoeningen en gewichtstoename, maar ook kan dit de kans op depressieve gevoelens vergroten. Er zijn meerdere reden waarom mensen tegenwoordig te weinig slapen. Met de volgende tips behaal jij gemakkelijk je goede voornemen!

  1. Probeer minder cafeïne te gebruiken. Laat de kop koffie of dat grote glas cola achterwege.
  2. Probeer een ritme te krijgen. Ga op een vast tijdstip naar bed. Hier zal je lichaam na een tijdje aan gaan wennen en val je sneller in slaap.
  3. Probeer de schermtijd voor je naar bed gaat te verkorten. Door het blauwe licht van je smartphone en alle berichten blijf je wakker en alert. Pak een boek of tijdschrift als je in bed ligt en laat die schermen dus lekker achterwegen!
  4. Probeer je kamer meer te verduisteren. Hoe donkerder hoe beter! Pas wel op, want ook in de ochtend wil je dus lekker blijven liggen.

3. Ga naar buiten

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Ga naar buiten! Door Corona werken heel veel mensen vanuit huis. Veel van deze mensen lunchen ook achter hun laptop. Doe dit niet. Gun jezelf een lunchpauze en ga weg achter die laptop. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen. Hiermee kan je je stress verminderen, al je gedachtes even loslaten en je stemming verbeteren. Wist je dat wandelen zelfs goed is voor je inspiratie? Wandelen maakt je namelijk creatief. Loop je vast met je werk? Neem dan een korte wandeling en voor je het weet zit je weer bomvol ideeën.

Ook dit goede voornemen is makkelijk vol te houden met een dagelijkse routine en daarbij maakt het niet uit waar je woont. Loop een blokje om, ga het park in of wellicht een polder of bos?  Het kan allemaal!

4. Minder negativiteit en meer lachen

Afgelopen jaar hebben we met zijn allen wel even genoeg geklaagd. Ja, jullie hadden allemaal gelijk, 2020 was niet het beste jaar wat we hebben gehad. Helemaal niet zelfs. We zijn veel familie en vrienden verloren en er heeft een groot gemis geheerst, maar laten we 2021 beginnen met een positieve mindset. Het vaccin komt steeds dichterbij en dat betekent ook dat we steeds dichter bij normaal komen.

Met een positieve mindset heb je de eerste stap naar een gezellig leven al gezet. Als je positief denkt ga je je automatisch vrolijker voelen. Daarbij kunnen je positief steunende vrienden helpen! Probeer dan ook om elke week gezellig af te spreken. Natuurlijk wel volgens de huidige maatregelen. Dat momenteel niet alles kan betekent niet dat je jezelf hoeft op te sluiten in je huis. Ga er lekker op uit, maar stay safe!

5. Meer tijd vrij maken voor familie en vrienden

Ik denk dat we tegenwoordig allemaal wel mee kunnen praten over een druk leven. Er wordt steeds meer van ons verwacht. Iedereen is druk met werk, school en nog veel meer. Hierdoor vergeten we soms onszelf, maar ook onze familie en vrienden. Terwijl deze mensen juist zo belangrijk zijn in ons leven. Dit zijn de mensen waar je altijd op kan rekenen (ik wel tenminste). Plan je zaterdagmiddag dus vrij en ga eens op bezoek bij vrienden of familie.

Benieuwd naar onze goede voornemens? Luister dan nu de podcast.

J. Oerlemans