Als ik aan feestdagen denk, ben ik altijd super nieuwsgierig naar hoe andere landen Kerst en Oud en Nieuw vieren. Terwijl ik hier geniet van onze eigen feesttradities, ben ik altijd benieuwd naar wereldwijde feest tradities. Dus laten we samen een wereldreis maken en ontdekken hoe Kerst en Oud en Nieuw in andere landen eruitzien. En je weet wat? Ik heb een paar vrienden geïnterviewd die me vertelden over hun eigen ervaringen!
Interview met Jerry uit China
Jerry, mijn goede vriend met Chinese roots, vertelde me over de feestdagen in China. Hij legde uit: “In China is Kerst vaak geen groot ding als een christelijk feest, tenzij je in de stad Wenzhou bent, waar veel Chinese christenen wonen. Over het algemeen beschouwen de meeste Chinezen Kerst als een westers feest, vooral gericht op winkelen en cadeaus geven. We houden ook van het versieren van onze plaatsen. De kerstman is hier meer een coole pop om foto’s mee te maken en ons huis mee te versieren. Kerst betekent voor ons vaak het begin van de winter, en we hebben vaak een vrije week om te chillen. Soms vieren we Kerst tegelijk met andere Chinese festivals zoals Dong Zhi of gewoon de Winterzonnewende.”
Jerry ging verder: “Oud en Nieuw wordt aan de andere kant niet zo grootschalig gevierd, behalve in grote steden. Veel Chinezen, vooral de oudere generatie, ziet Oud en Nieuw niet echt als een groot ding voor het nieuwe jaar. Chinees Nieuwjaar is echter een knaller! We doen alles wat andere landen doen met Oud en Nieuw, zoals samenkomen met familie, vuurwerk afsteken, soms parades en concerten.”
Interview met Sonya uit Rusland
Sonya, een goede vriendin uit Rusland, deelde haar Oud en Nieuw tradities met mij. Ze zei: “Kerst wordt bij ons niet echt gevierd, maar Oud & Nieuw is een van de grootste feestdagen in Rusland. De meesten van ons vieren het met familie en vrienden. Bij ons thuis beginnen we ’s ochtends met koken, en ik help altijd graag. Tussendoor kijken we oude Russische films en hebben we het leuk samen. In de avond, meestal rond 21 uur, schuiven we aan tafel. Iedereen ziet er chic uit, en we hebben veel lekker eten en toetjes. Om 12 uur knallen we een fles champagne open en roepen we allemaal: “Proost, gelukkig Nieuwjaar!” Dan gaan we naar buiten om te wandelen, vrienden en bekenden te zien, en natuurlijk om naar het vuurwerk te kijken.”
Het is gewoon super interessant om te zien hoe verschillende culturen dezelfde feestdagen vieren. Deze diversiteit laat zien hoe feestdagen echt wereldwijd worden omarmd en gevierd. Laten we samen een geweldig nieuw jaar tegemoet gaan!
Geef een reactie