Zo kom je goed voor de dag tijdens het zoeken van een perfecte stage. Deze week staat this-is-me volledig in het teken van stages zoeken. Afstudeerstages zoeken is altijd een lastig dingetje.Wij geven je goede tips en tricks mee zodat jij een toffe stage kan vinden. 

Goed voorbereid is het halve werk

Vraag je netwerk!
Oom, tantes, vrienden of misschien je eigen ouders; misschien hebben zij wel een leuke stagemogelijkheid voor je! Zo is het halve werk al gedaan. Let wel op; vraag altijd na of het bedrijf een erkend stagebedrijf is door SBB voor jouw opleiding.

Kijk op stagemarkt.nl
Op de website van stagemarkt vind je alle stagebedrijven die SBB erkend zijn. Door te filteren op locatie weet jij precies wat er bij jou in de buurt vrij is. Staat er op de website dat een stagebedrijf geen plaatsen beschikbaar heeft? Niet getreurd! Er zitten altijd een paar bedrijven tussen die deze niet up-to-date hebben. Dus gewoon proberen!

Goed, en dan; je hebt een super tof bedrijf gevonden waar je interesse in hebt. WAT NU?? Ook dié tips hebben we op een rijtje gezet voor je;

First: bellen
Twijfel niet maar bel meteen! Door telefonisch contact te hebben met een mogelijk stagebedrijf laat je al meteen een goede indruk achter. Verder weet je al precies het belangrijkste; is er ook vraag naar een stagiaire? 

 

Be prepared
Na het telefonisch gesprek stuur je natuurlijk een uiterst creatieve motivatiebrief zonder spelfouten. Ben je hier onzeker over? Wij weten zeker dat er genoeg docenten/klasgenoten zijn die hem met alle plezier voor je willen nakijken. 

TIP: om écht op te vallen maak je een CV in Canva, zij hebben genoeg templates die je kan aanpassen aan jouw eigen stijltje. 

 

 

Nu nog steeds geen reactie gehad?
Stel; je verzend op maandag jouw sollicitatie (nadat je hebt gebeld natuurlijk!), en je hebt op woensdag nog geen reactie? Dit kan gebeuren! Neem dit het bedrijf niet kwalijk. Er kunnen veel redenen zijn waarom jij nog geen antwoord hebt gehad. Denk aan een collega die op vakantie is. De gouden tip om na te vragen waarom het zolang duurt luidt als volgt; benader het bedrijf positief. Bel op en begin met: “Goh, ik ben erg geïnteresseerd om stage te lopen bij jullie. Maandag heb ik een motivatie gestuurd en ik vroeg me af of jullie hem hebben ontvangen.”  Kans dat je dan reactie terug krijgt is zeer groot!

 

Met andere woorden komt de boodschap ook over

En dan…. hét gesprek! Hoe pak je dit aan?
Wees altijd voorbereid voor je gesprek. Neem een van de volgende tips mee naar je gesprek:

  • Zorg dat je agenda up-to-date is voor een eventuele vervolgafspraak;
  • Zorg dat je netjes en verzorgd binnenloopt. (Dus geen spijkerbroeken met gaten!);
  • Bereid van tevoren een soort ‘dialoog’ voor. Je weet ongeveer wat voor vragen je kan verwachten zoals; vertel eens iets meer over jezelf.

Namens de redactie van this-is-me wensen we alle derdejaars een erg leuke stageperiode toe en super veel succes met het zoeken van een stage. Als er verdere inhoudelijke vragen zijn over stages kunnen jullie terecht bij meneer Van Oers of meneer Van Kooten.  Interesse voor een buitenlandstage? Lees het interview van de mediaredactie over ervaring van een buitenlandstage. Maar eerst, examens!