Zit je in je examenjaar of komt er weer een toetsweek aan? Dan kan je vast wel wat leertips gebruiken! Een rustige omgeving, goede planning en voldoende ontspannen helpen al heel wat.

Tip 1: Plannen

Het begint allemaal bij een goede planning. Vooral als je meerdere toetsen in een week hebt. Begin ruim op tijd en verdeel de leerstof over een langere periode. Als je er elke dag 2 uurtjes aan werkt, pak je de stof beter op dan als je alles een avond van tevoren doet.

Tip 2: herhalen, herhalen en herhalen

De beste methode is om alles wat je de afgelopen periode hebt geleerd te blijven herhalen. Dat kan heel goed door samenvattingen te maken. Schrijf de belangrijkste dingen een paar keer op en maak gebruik van kleurtjes om het te markeren. Het is bewezen dat je meer van de stof onthoudt door het op te schrijven dan het te typen. Dus pak ouderwets pen en papier en schrijven maar!

Tip 3: Oefen oude examens

Door oude examens te oefenen raak je gewend aan de manier van vragen. Je kan daar goed je kennis mee testen en waar je nog extra aandacht aan moet besteden.

 

Tip 4: Flashcards

Vind jij het saai om uit een boek te leren of werkt die methode niet goed voor jou? Dan zijn de Flashcards misschien wel de oplossing! Flashcards werken als volgt. Je hebt een stuk papier en schrijft aan de ene kant het begrip op en aan de andere kant de definitie. Wanneer je een begrip kent, leg je hem op een andere stapel. En zo wordt jouw stapel steeds kleiner. Dit is een creatieve manier van leren. Je kunt ze online bestellen, zelf maken of bij mevrouw Steenbergen in lokaal 112 pakken.

 

Tip 5: Sporten

Hup, trek je sportkleren maar aan! Het is goed om wat afleiding tussendoor te hebben in plaats van urenlang achter de boeken te zitten. Niet alleen jij maar ook je hersenen hebben afleiding nodig, zodat je daarna fris weer terug in de boeken kan.

 

Tip 6: Rust goed uit

Zorg dat je heel je examenperiode genoeg uitgerust bent en ga de avond van tevoren op tijd naar bed. Eet ‘s ochtends een voedzaam ontbijt. Probeer groepjes die alles vlak van tevoren nog aan elkaar vragen te vermijden, dit kan alleen maar zorgen voor stress en paniek.

 

 

 

 

Bronnen:

https://www.onderwijsconsument.nl/tips-voor-het-leren-en-het-maken-van-het-examen-examentips/

https://www.ad.nl/binnenland/10-tips-om-je-optimaal-voor-te-bereiden-op-het-eindexamen~a607cd77/?referrer=https://www.google.com/

https://www.malthastudiecoaching.nl/blog-onderwijs/2015/03/03/hoe-bereid-je-je-voor-op-het-centraal-examen/

https://www.flashcardsbestellen.nl/examentips-leren-voor-je-examens/