We hebben meneer Van Buuren geïnterviewd om iets meer duidelijkheid te krijgen over wat het hbo nou precies inhoudt en wat je kunt verwachten op zo’n grote school. We wisten dat hij er veel verstand van had dus vroegen we aan hem of hij een interview met ons wilde doen. Hij vond dat natuurlijk geen probleem dus bij deze.

Dit interview is afgenomen op 5 november 2019. Meneer van Buuren is op de dag van interviewen zelfs jarig. Hij is 37 geworden! Hij geeft dit schooljaar vooral les aan eerstejaars klassen. Hij geeft de vakken project, evenementen, algemene ondernemings vaardigheden en lob. Daarnaast is hij ook nog onderwijs coördinator en coach.Hij heeft het dus aardig druk op school. Wat betreft zijn eigen opleiding heeft hij een hbo opleiding gedaan. Toen hij in 2001 begon heette zijn opleiding de NHTV, tegenwoordig heet deze opleiding de BUAS. Zelf vond hij de opleiding leuk om te doen. Hij was er zo doorheen gefietst, zegt hij zelf. Hij had niet echt door dat hij tijdens de opleiding iets had geleerd. Maar achteraf dacht hij ‘o ja, dat heb ik allemaal geleerd op mijn studie’.

Het grootste verschil tussen het hbo en het mbo is dat je als hbo’er wordt geacht dat je veel zelfstandig gaat werken, zelf alles doen. Waarbij een mbo’er meer aansturing nodig heeft en hulp krijgt van de docenten. Ook is het mbo meer praktijkgericht dan het hbo. De Rooi Pannen is heel praktijkgericht en op de grote hbo’s krijg je juist meer theorie. Wat je kan verwachten van het hbo is veel informatie die je zelf een plek moet geven. Het is een grote stap, veel minder persoonlijk contact. ‘Op het hbo ben je eigenlijk maar een nummertje.’

Meneer van Buuren zegt dat hij niet perse mensen wil stimuleren om naar het hbo te gaan, terwijl wel bijna 70 procent door studeert. Hij vindt het belangrijk dat leerlingen weten wat het inhoudt om door te studeren. Veel mensen denken dat als je op deze opleiding zit dat je dan automatisch gaat doorstuderen. Dat is zeker niet zo want dit is ook een mooi eindstation.

Wat belangrijk is bij het maken van een studiekeuze is dat je jezelf leert kennen, wat vind je leuk om te doen en wat niet. Wat kan je goed en wat niet. Niet alleen kijken naar wat voor type persoon bij die bepaalde baan hoort. Je moet zelf verder kijken. De juiste match zoeken.

Een aanspreekpunt over het hbo is er niet echt hier op school, zegt meneer Van Buuren. Voor hulp kan je natuurlijk altijd bij meneer Van Buuren terecht. Ook kan je aan andere docenten dingen vragen zoals meneer De Klerk of meneer Nous. Verder is er niet echt een docent die deze taak op zich neemt.

Natuurlijk zijn er ook studies die het meeste worden gekozen. Deze opleiding is heel breed dus worden er wel veel verschillende studies gekozen. Meneer Van Buuren denk dat vrijetijds management, commerciële economie, international business, speco en communicatie het meest worden gekozen. Maar natuurlijk kiezen sommige leerlingen ook voor een andere optie.

 

Meneer van Buuren heeft nog een laatste tip: Bezoek zo veel mogelijk open dagen. Het is altijd beter om er te veel te bezoeken dan te weinig. De komende tijd zijn er genoeg open dagen, dus schrijf je vooral in!

Wij willen meneer Van Buuren heel erg bedanken dat we hem mochten interviewen en hopelijk zijn jullie iets wijzer geworden.