TikTok is tot op de dag van vandaag een van de meest populaire social media ter wereld met meer dan 2 miljard downloads. ‘Generation Z’ is met dit soort praktijken opgegroeid en heeft onder andere daardoor zoveel populariteit verkregen. Maar er schuilt een duistere kant achter TikTok. Er zijn tal van gevaarlijke challenges viral gegaan op het platform. Jongeren van tussen de leeftijden 8 en 18 jaar zien deze content gewoon voorbijkomen alsof het normaal is. TikTok doet er zelf niets aan of grijpt pas laat in. In dit artikel beschrijf ik enkele van deze gevaarlijke challenges 

  1. Skullbreaker Challenge 

Deze ‘challenge’ vereist 3 mensen die naast elkaar gaan staan. De middelste springt omhoog, terwijl de buitensten de benen van de middelste naar voren of achteren schoppen. Deze challenge is viral gegaan met, uiteraard, de hashtag #SKULLBREAKERCHALLENGE. 

Talloze mensen (waaronder kinderen) zijn in het ziekenhuis opgenomen na het uitoefenen van deze challenge. De meesten met een hersenschudding, maar sommigen met een schedelbreuk. TikTok heeft gezegd de video’s met de hashtag #SKULLBREAKERCHALLENGE offline gehaald te hebben, maar sommigen zwerven nog steeds rond op het platform. 

  1. The Penny Challenge 

Het lijkt onschuldig als je het zo leest. Toch kun je hierdoor in het ziekenhuis terechtkomen. Het houdt in dat je een oplader half in het stopcontact steekt, en er vervolgens een klein muntje (penny) achter schuift. Dit zorgt voor kortsluiting en flink wat vonken. 

Veel mensen hebben vonken in hun ogen gekregen en hebben hierdoor flink wat schade aan hun netvlies opgelopen. Er zijn ook gevallen geweest waar het gebouw in brand vloog omdat er zoveel vonken vrijkwamen. Als je dit thuis doet in je eentje: prima. Daar heb ik geen problemen mee. Het gevaarlijke is dat deze challenge veel werd gedaan en gefilmd op middelbare scholen, waar je speelt met de levens van honderden mensen. 

  1. The Cha Cha Slide Challenge 

Nee. Dit is niet de naam van een bloedirritant TikTok-dansje. Hieronder staat een stukje van de lyrics van het liedje ‘Cha Cha Slide’: 

“Slide to the left, 
Slide to the right, 
Criss cross, 
Criss cross.” 

Dit is het meest gedraaide liedje op bruiloften. Dit is ook het liedje dat sommigen op TikTok als rijinstructies gebruiken. Ze brengen niet alleen zich zelf in gevaar, maar ook anderen op de openbare weg. Achterlijk, als je het mij vraagt. 

  1. The Bright Eye Challenge 

Zoals de naam al zegt: als je deze challenge doet, krijg je lichtere ogen. Althans, dat dachten de onwetenden die erin trapten en deze challenge doen. Blijkbaar leek het de slachtoffers niet schadelijk om een gemixt goedje bestaande uit bleekmiddel, handenontsmetter, gel en scheerschuim een minuut lang op hun oogballen te houden. 

Je zou versteld staan van het aantal mensen die deze challenge geprobeerd hebben. Meer dan de helft heeft minstens 50% van hun zicht verloren. De rest heeft minder ernstige beschadigingen opgelopen, maar dit neemt niet weg dat dit een ongelofelijke stomme manier is om populair te worden op TikTok. 

Dan heb ik als bonus nog een voorbeeld van een video die viral ging, maar geen challenge. Deze video  

Een aantal jaren terug is er een tutorial viral gegaan waarmee je, volgens de uploader, zelf kristallen kunt maken. Het enige wat je hoefde te doen is een aantal huishouditems bij elkaar mikken in een hoge, doorzichtige pot. Het recept was:  

2 eetlepels zout, 1 eetlepel bakingsoda, ammoniak (2/3 van de pot, of zo hoog je de kristallen wilt hebben) en bleekmiddel, waarmee je de vrije ruimte in de pot aanvult. Vervolgens gooi je er 5 koperen muntstukjes bij en pak je snel een rietje om in het goedje te blazen. 

Er stond ook bij dat wanneer je duizelig wordt tijdens het blazen, dat je CO2-gehalte in je adem toeneemt wat leidt tot mooiere kristallen met fellere kleuren. De gehele video stond vol met onwaarheden. Uiteindelijk gaat het om twee dingen in dit ‘recept’: ammoniak en bleekmiddel. De combinatie van deze twee resulteert in een gas genaamd Cl² (chlorinegas), dat ervoor zorgt dat je ademhalingsproblemen krijgt, over gaat geven, in shock beland of, bij lange blootstelling, komt te overlijden. Het is een zieke grap van iemand die viral is gegaan. 

Vrij choquerend om te lezen wat er allemaal rondgaat op TikTok. De doelgroep van het platform bestaat voornamelijk uit minderjarigen en dat maakt het allemaal nog erger. Wat vind jij hiervan? Laat het ons weten in een reactie!