Het is de tiende maand van het jaar. Een specifiek deel van de bevolking staat de maand oktober centraal om één ding; 28 dagen stoppen met roken.  

Deze maand staat ook wel bekend als ‘Stoptober’. Iedereen heeft er al wel eens van gehoord, en als je zelf rookt is de kans groot dat je er al wel eens aan mee hebt gedaan. Stoptober is tegenwoordig een echte ‘happening’. Honderdduizenden Nederlanders doen elk jaar mee: “Meer dan driehonderdduizend mensen deden de afgelopen jaren mee aan dit Nationale Stopmoment.” (Zevende Editie van Stoptober, 22.09.20, Hartstichting.nl) Ook BN’ers zoals Rick Brandsteder, Victor Abeln en Jörgen Rayman laten van zichzelf horen en delen hun strijd met hun verslaving met Nederland.  

Ik ken zelf veel mensen die roken. Veel van deze vrienden, familieleden en collega’s hebben al een of meerdere keren proberen te stoppen. Toen ik me begon te verdiepen in Stoptober werd ik gefascineerd met de persoonlijke worsteling met de verslaving van roken. Ik heb toen besloten een dierbare vriend te interviewen over zijn persoonlijke conflict omtrent dit zeer verslavende aanwensel waar zoveel mensen mee zitten. In het interview heb ik een close-up gekregen in het leven van een roker, en licht geworpen hoe deze ex-roker is gestopt.  

De vriend, ‘S’, blijft anoniem.  

I: Wanneer ben je begonnen met roken? 

S: Volgens mij ben ik begonnen met roken toen ik net 15 was.  
I: Wist je moeder daarvan af? 
S: Nee. 
 

I: Kun je je eerste sigaret nog herinneren? Wat was de aanleiding? 

S: Jazeker, ik was samen met een vriend op straat aan het hangen in de buurt van mijn oma. Die vriend stak toen een sigaretje op en ik was erg benieuwd hoe dat zou voelen. 
I: De aanleiding was dus nieuwsgierigheid? 
S: Ja, zeker. Er was geen groepsdruk. Hij bood het me niet eens aan. Ik heb het gewoon zelf gevraagd. Toen ik de sigaret rookte voelde ik meteen erg goed de nicotinekick. 
I: Was je je er toen al bewust van wat een nicotinekick is? 
S: Nee, dat legde mijn vriend me toen uit. De dag daarna heb ik er weer een gerookt en het werd steeds lekkerder.  
I: En uiteindelijk koop je je eigen pakje? 
S: Ja.  
 

I: Je bent nu dus gestopt met roken. Heb je dat eerder geprobeerd? 

S: Klopt. Ja ik heb het al veel vaker geprobeerd.  
I: Hoe heb je dat toen aangepakt? 
S: Op meerdere manieren. Ik blow ook. Wanneer ik stopte met roken merkte ik dat ik meer ging blowen om het te ‘compenseren’. Andersom werkte dit ook zo. Wat ik ook heb geprobeerd is met zowel blowen als roken ‘cold turkey’ te stoppen. Dit werkte ook niet omdat mijn behoefte te groot was. Ik heb ook simpelweg proberen te minderen. Dit werkte ook niet omdat je merkt dat je stiekem toch weer opbouwt, zonder dat je het door hebt. Ik heb ook nog proberen te stoppen onder dwang van mijn ouders. 
I: Die wilden dus dat jij stopte met roken? 
S: Jazeker die wilden dat ik stopte met roken. Inmiddels heb ik het al een stuk of acht keer geprobeerd. 
 

I: Hoe heb je het voor elkaar gekregen om te stoppen met roken? 

S: Eigenlijk moet je je dan afvragen of ik überhaupt wel succesvol gestopt ben.  
I: Want soms rook je nog? 
S: Als er alcohol in de situatie zit dan rook ik nog wel eens. Ik ben nu ongeveer anderhalve maand gestopt, maar dat is wel eerder voorgekomen. Soms heb ik zelfs 3 of 4 maanden niet gerookt, waarna ik vervolgens toch weer doorging. Dus het is de vraag of ik nu écht gestopt ben. Is dit een succes geweest? Als het inderdaad een succes is geweest zou ik zeggen dat het stoppen meer te maken heeft met jezelf dan de manier waarop. Het heeft gewoon de maken met je mindset. Als jij roken stiekem nog heel lekker vindt, het eigenlijk nog heel graag wil blijven doen maar vooral onder dwang stopt, of omdat anderen zeggen dat het niet goed is, lukt het gewoon niet. Je moet het echt zelf willen.  
I: Dus als er überhaupt een tactiek is waarvan jij denkt dat die echt werkt is het persoonlijke motivatie?  
S: Ja je moet zelf echt kiezen en weten dat je er helemaal klaar mee bent.  
I: Zou je advies hebben voor iemand die nu wil stoppen? 
S: Ja kijk diep in jezelf en vraag ej af of je echt wil stoppen. Er is vrij weinig wat jou daar echt bij kunnen helpen. Je hebt mensen wie het lukt met bijvoorbeeld nicotinepleisters. 
I: Of een vape. 
S: Ja bijvoorbeeld een vape. Ik zou zeggen van niet aangezien je het een met het ander vervangt. Mijn moeder is ook twee jaar gestopt met roken en heeft intussen al die tijd een vape die ze gebruikt. Is dat net zo slecht? Is dat iets minder slecht? Het is allebei waarschijnlijk niet goed voor je. Dus als je echt wil stoppen, stop gewoon.  
I: Zo lijkt het heel simpel. 
S: Ja, in principe is het heel simpel maar het wordt heel ingewikkeld als je niet zelf zeker weet wat je wilt.  
 

I: Heb je ooit aan Stoptober meegedaan?  

S: Nee. 
I: Wat vind je daarvan?  
S: Ik vind het onzin, persoonlijk. Ik vind het een beetje hetzelfde als Valentijnsdag, Moederdag of Vaderdag. Het is heel commercieel. Het heeft vrij weinig te maken met het echt stoppen van roken. Waarom zou je in oktober pas kunnen stoppen met roken? Je kan in november stoppen, je kan ik december stoppen, het maakt eigenlijk niet uit wanneer. Het gaat om jou, het gaat om individualiteit. Ik snap wel dat het fijner is voor je als er heel veel mensen in je omgeving ook stoppen aangezien je dan een beetje houvast hebt, maar dat betekend ook dat je weer een extra risico hebt. Als diezelfde mensen toch wel weer gaan roken heb je een grote kans dat die mensen jou er in mee trekken. Je bent soms een beetje afhankelijk van dat soort mensen. Dus mijn advies voor als je wilt stoppen: doe het voor jezelf. Daar doe je het ook voor. Je doet het niet voor andere mensen. Daarom vind ik Stoptober een beetje onzin.  

I: Oké, bedankt! 

L.H.