Je kent het wel, plannen. De ene persoon is een geboren planner, terwijl een ander een complete chaoot is als het om plannen gaat. Maar hoe kan je nu eigenlijk echt goed plannen en wat moet je vooral niet doen als het op plannen aan komt? 

Do #1: Goede agenda 

Het is een absolute must om een goede agenda of een planner te hebben, het maakt plannen een stuk makkelijker. Als je een weekoverzicht voor je hebt, heb je veel meer overzicht op wat er nog moet gebeuren en hoeveel tijd je daarvoor hebt. Als je bijvoorbeeld veel deadlines hebt of belangrijke toetsen kan je zo in één oogopslag zien wanneer deze zijn. Voor fijne agenda’s en planners kun je het beste naar winkels gaan als de Hema of de Bruna.  

Don’t #1: Té vol 
Als je een goede agenda hebt ben je al goed op weg, maar je moet wel opletten. School kan soms heel druk zijn, maar let op dat je niet te veel gaat doen op een dag. Er moet ook ruimte zijn voor ontspanning en rust, zo kan je daarna weer beter focussen op wat er nog moet gebeuren. Plan je agenda dus niet bomvol, laat ook tijd vrij voor andere activiteiten.  

Do #2: Evalueren 
Het is goed om even te kijken wat er goed en fout ging aan het einde van de week. Heb je deadlines gehaald of ging het wat minder goed met het plannen? Zo leer je te kijken naar de positieve punten en de verbeterpunten. Hierdoor weet je waar je de komende week op moet letten en wat je hetzelfde gaat doen als de week ervoor. 

Don’t #2: Je er niet aan houden 
Nu is het natuurlijk niet heel erg als de planning een keer iets anders loopt, maar wat je niet moet doen is van alles verzetten. Als je een planning maakt moet je realistisch kijken naar wat haalbaar is qua tijd. Wat je niet moet doen is dingen niet meer doen en het gewoon te laten voor wat het is. Je hebt natuurlijk niet altijd zin om voor die ene toets te leren of dat ene saaie project af te maken, maar door het uit te stellen kom je juist niet verder. 

Heb jij ook nog handige tips voor een betere planning die wij hebben gemist? Laat het even weten in de reacties! 

B.P.