Het eerste leerjaar op MBO De Rooi Pannen M&E. 

 Ik zal gelijk eerlijk zijn, het was niet mijn eerste jaar op het mbo toen ik op deze school begon. Ik had 2 opleidingen van tevoren gedaan die niet voor mij waren voor dat ik hier terecht kwam. Verkeerde keuzes leidden mij naar de opleiding de wel juist was voor mij. 

Ondanks dat ga ik wel vertellen hoe het is om te switchen van middelbare school naar MBO, welke veranderingen zich voordoen en welke ervaringen er zijn. Dat is natuurlijk wel voor iedereen anders maar ik schets alleen een beeld van mijn ervaring. 

Op de eerste dag is het belangrijk om te weten dat jij niet de enige bent die het eng vindt en als je het niet eng vindt dan ben je nerveus en ga dat niet ontkennen. Ik was nerveus mijn eerste dag op deze school en het was niet eens mijn eerste dag op een mbo-opleiding. Knoop ook in je hoofd dat hoewel jij niemand kent dat ook niemand weet wie jij bent. Als je dat begrijpt pas je veel sneller in de groep en is het ook moeilijker om je zelf af te sluiten. 

Naast je klasgenoten is je mentor je beste vriend. Is er iets mis? Ga naar je mentor! Heb je een vraag die belangrijk is voor je toekomst? Ga naar je mentor! En zo kan ik nog wel 20 situaties bedenken waarom je naar je mentor moet gaan. Je mentor is daar om jou te helpen en niet andersom. Ze zijn daar om bij wijze van spreken lastiggevallen te worden. Dat is hun baan en daar worden ze voor betaald dus aarzel niet. 

Oké, nu we de basics hebben gehad over de mensen die bij jou op school zitten gaan we nu kijken naar de lessen en de lesstof. 

Het is een niveau hoger dan je gewend bent en dat is oké, dat is de bedoeling. Je kiest voor deze opleiding omdat je veel wil leren over een vak en dat in dit geval marketing en communicatie. Binnen marketing heb je veel verschillende opties, je hebt online marketing waar dus social media en webshops onder vallen, je hebt sales en dat is simpelweg de verkoop van de producten en als laatste heb je ook evenementen. Over evenementen kan ik niet veel vertellen want dat is niet de richting die ik heb gekozen maar al deze informatie krijg je in je eerste jaar. Het is dus erg belangrijk om goed op te letten bij de lessen die jou interessant lijken. Ben je geïnteresseerd in online marketing let dan extra goed op bij de lessen online marketing en mediavormgeving. Voor sales heb je marketing en uiteindelijk bedrijfseconomie en voor evenementen is er een les die ook evenementen heet. Wie had dat gedacht. 

Het eerste jaar is een culture shock. Je moet eraan gaan wennen dat je geen rijtjes meer kan leren maar dat je echt het werkleven aan moet leren. Is het moeilijk? Jazeker! Is het waard? Jazeker. 

Nu naar leerjaar 2! 

Leerjaar 2 is een heel ander verhaal. Waarom Simon? Omdat je stage gaat lopen het eerste halfjaar van het schooljaar. 5 maanden, 608 uur, 36 uur per week. Neem je tijd om een leuke stageplek te zoeken. Welkom in je 2de jaar op De Rooi Pannen, het jaar waarin je je eerste echte ervaring KAN hebben op de werkvloer. Ik zeg KAN omdat het ligt aan je stageplaats maar in de meeste gevallen komt het wel goed. Het grote voordeel is dat ieder bedrijf marketing nodig heeft en het kan niet overgenomen worden door robots omdat marketing factoren heeft die een robot niet na kan! Dus er is genoeg plaats. 

Mijn stage was hartstikke leuk en leerzaam voornamelijk omdat ik de kans kreeg om 5 maanden lang te doen wat ik wou doen en wat ik leuk vond. Het was hard werken maar het is vol te houden als je de opleiding leuk vindt want je leert in 5 maanden stage meer dan in 2 jaar school. Daarmee bedoel ik dat het 1 ding is om de termen te kennen en te weten wat SEO en SEA is en het is een ander ding om te leren hoe het in een bedrijf werkt. Op je stage pas je toe wat je geleerd heb en leer je dingen waar je nog nooit aan gedacht. Je leert een nieuwe waardering voor doelgroep analyses en onderzoek doen omdat je als marketeer daarop moet letten. Tuurlijk kan je selfiesticks verkopen aan senioren maar dat is niet de doelgroep maar als je het wilt proberen wens ik je hierbij veel succes. 

Daarna werd het voor mijn klas en mijn jaar erg snel anders vanwege de pandemie die vernoemd is naar een biertje. Corona/covid-19. 

Lessen waren online, sommige lessen kregen we niet meer zoals bedrijfseconomie of mediavormgeving. Mediavormgeving was mijn favoriete vak en ik heb een virtueel traantje weg moeten pinken omdat ik die les niet meer kreeg. 

Dat was het 2de jaar in mijn ervaring, sorry dat het zo kort is maar daar kan ik helaas niks aan doen. Gelukkig kan ik nog over het 3de jaar schrijven dus er is nog meer om te lezen. 

Savin’ the best for last!

Het 3de leerjaar is anders dan dat je gehoord hebt. Je hebt namelijk eerst je examens en dan pas je stage. Ik heb zelf ook geen idee waarom maar het is nou eenmaal zou. Het is dan ook geen slecht ding. Je kan eerst gaan leren voor je examens en als je je stage uren niet haalt in de 2de helft van het schooljaar is het makkelijker om toch nog wat langer door te gaan omdat je niet meer met examenstress zit. 

De examens zelf zijn lastig, als je niet hebt opgelet in de lessen van de afgelopen jaren. Alles wat je ooit hebt geleerd komt terug. Nederlands, Engels, Duits, Marketing, Communicatie gaat allemaal over de laatste jaren en is dus vrij makkelijk te begrijpen en je kan er niet heel veel meer aan doen dan leren. 

Daarnaast heb je ook de vakken praktijk en marktonderzoek en die zijn nieuw. Het leuke aan deze opdrachten is dat het examenopdrachten zijn. Dat betekent dat je deze niet in een klaslokaal maakt en 50 vragen beantwoord maar dat je met echte bedrijven moet gaan werken een marketing vraagstuk moet gaan oplossen voor dat bedrijf. Kies hierbij dan ook een bedrijf die je al kent of die jou al kennen want dat maakt het vele malen makkelijker. 

Het grootste probleem bij deze opdrachten is dat je afhankelijk bent van andere mensen. Bij marktonderzoek bijvoorbeeld moet je minimaal 40 enquêtes laten invullen door andere mensen en als dat je niet lukt dan heb je dat examen niet gehaald. Dit klinkt eng maar valt allemaal reuze mee omdat je 2 maanden hebt om aan 40 mensen wat vragen te stellen. 

Nou dat alles gezegd is wil ik nog even spreken over de algemeen ervaring die ik heb gehad, een soort samenvatting van de afgelopen 3 jaar. 

Het was leuk, stom, saai, interessant en nog 50 verschillende dingen. Het is een unieke ervaring op een school die jou de kans geeft om te groeien binnen je gekozen opleiding. 

Dat waardeer ik dan ook heel erg maar ik ben dan ook hartstikke blij dat ik een goeie opleiding heb gekozen op een goeie school. 

Dan hebben we nog iets voor je. Een video die iets meer gericht is op feitelijke informatie, een samenvatting van de afgelopen 3 jaar.

Dus klik op de link hieronder en veel kijkplezier!

https://youtu.be/YxuRNuYzIOU