De dagen zijn kort en het is buiten donker en koud. Januari is voor velen niets meer dan een koude, lege maand waarin je vooral toeleeft naar Carnaval of de lente. In deze maand ervaren veel mensen een periode van minder blijdschap. Het leven gaat weer terug naar normaal, en de leuke dagen van december zijn voorbij. Gelukkig zijn manieren om de januari-dip ietsjes te verzachten. Hierbij de vijf beste tips. 1. Blijf in beweging

Bewegen is goed voor je. Het verlicht klachten zoals stress en het geeft endorfine vrij die je stemming bevordert.

Sportschool dicht? Geen probleem. Met een paar gewichtjes kun je thuis een super goede work-out uitvoeren. Zelfs met alleen lichaamsgewicht kun je een hele hoop bereiken. Zet een muziekje op en ga los. Tip: zet geen Kerstmuziek op, want dit zorgt voor een averechts effect! 


2. Zoek contact

Tijdens de feestdagen omring je jezelf vaak met vrienden, kennissen en familie. De reden dat je somber bent na deze periode kan liggen aan het feit dat je minder mensen ziet. Doe hier iets aan. Je hoeft geen goede reden te hebben om je te omringen met vrienden. 

Ook tijdens de lockdown kun je nog steeds sociaal contact hebben en tegelijkertijd de regels volgen. Thuis afspreken met twee vrienden kan nog steeds. Is je vriendengroep groter dan 3? Nodig dan de rest uit op Facetime of Teams en houdt een virtueel feestje. Als online les mogelijk is zijn online drinkspelletjes ook mogelijk! 


3. Kijk en plan vooruit

De feestdagen vormen jaarlijks terugkerende dagen waar je naar uit kan kijken. Na de feestdagen kan de toekomst uitzichtloos lijken omdat je het gevoel hebt dat er voorlopig niks leuks aan komt. Maak daarom zelf een planning van de toekomst. Schrijf de dingen op waar je naar uit kijkt en denk daaraan als de januari-dip je overvalt.  


4. Maak jezelf nuttig

Stort jezelf op school of werk. Misschien niet het leukste wat je kunt bedenken, maar wel nuttig. Je zult zien dat dit voldoening geeft. Het brengt je wellicht dichter bij je diploma, of een loonsverhoging. Of maak het huis schoon (of een deer ervan). Hier zullen je ouders vast blij mee zijn, en dat is ook wat waard. En je weet: wie goed doet, goed ontmoet. 


5. Sluit jezelf niet op

Misschien is dit tijdens de lockdown een beetje een gewaagde uitspraak, maar het is van belang dat je buitenlucht krijgt en daglicht ziet. Door daglicht maak je vitamine D aan en dat zorgt voor een betere weerstand. En, ook niet onbelangrijk: je bent beter bestand tegen volksvijand nummer 1, corona. 

Ga bijvoorbeeld een dagje naar het strand. Huh? Het strand? Ja, het strand. De perfecte locatie om uit te waaien en een voorproefje te krijgen van betere dagen die zeker nog gaan komen. 

Helpen al deze tips nou niet? Of heb je er echt geen zin in? Laat het dan zo zijn. In de winter staat de natuur in ruststand. De dieren gaan in winterslaap, en de planten stoppen met groeien en laten hun bladeren vallen. Misschien is het zo slecht nog niet om hetzelfde te doen. Dus als het allemaal echt niet wil, wikkel jezelf dan in dekens, pak er een kop warme chocomel bij en droom de tijd lekker weg in een winterslaap. We zien je wel weer in het voorjaar. 

L. H.