Het hoogste Nederlandse voetbalniveau is de Eredivisie. In deze competitie strijden achttien teams om de landstitel én tickets voor Europees voetbal. De nummers één en twee plaatsen zich voor de voorrondes van de Champions League, de nummer drie voor de voorrondes van de Europa League.

Algemene informatie

De Eredivisie is de hoogste voetbalafdeling in het betaalde voetbal van Nederland. In de Eredivisie wordt gestreden om het landskampioenschap betaald voetbal. In 2021 werd de competitie door de IFFHS uitgeroepen tot nummer zeven van sterkste nationale competities ter wereld en de zesde sterkste van Europa. De eredivisie werd opgericht in 1956 met 18 teams in de competitie.

Kampioenschap

De winnaar van de Eredivisie is de kampioen betaald voetbal van Nederland. Als landskampioen mag die club ook deelnemen aan de Champions League. De positie van Nederland op de UEFA-coëfficiëntenranglijst maakt daarvoor wel uit.

Aantal deelnemers aan de Europese toernooien

De UEFA organiseert de Europese toernooien “Champions League“, de “Europa League” en de “Europa Conference League“. De UEFA bepaalt op basis van de clubprestaties van een land in de afgelopen vijf seizoenen met hoeveel clubs een land mag deelnemen aan deze toernooien. Hiertoe zijn de UEFA-coëfficiënten opgesteld.

Degradatie

De nummers zeventien en achttien in de eindstand degraderen rechtstreeks naar de Eerste divisie, terwijl de nummers één en twee van de Eerste divisie de opengevallen plaatsen innemen.

De nummer zestien moet via de play-offs met clubs uit de Eerste divisie zich proberen te handhaven in de Eredivisie. De Eredivisieclub handhaaft zich als ze twee play-offronden winnen.