Wat zijn partydrugs nou precies? Partydrugs is een verzamelnaam, voor alle soorten drugs die mensen (vooral jongeren) gebruiken tijdens het uitgaan. Er worden meerdere soorten partydrugs gebruikt tijdens het uitgaan. Alcohol valt officieel ook onder partydrugs. Ondanks dat zijn er toch veel jongeren die doen aan andere soorten drugs.

Populairste soorten partydrugs

De populairste partydrugs op het moment zijn Xtc, speed, cocaïne, lachgas en miauw. Deze drugs worden tijdens het uitgaan het meeste gebruikt. Van de mensen die weleens partydrugs gebruikt zit 55,1% aan de XTC. Dat is erg veel als je het mij vraagt.

XTC

Xtc is het meest genomen partydrugs van het moment. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met je als je xtc op hebt? Er zijn meerdere dingen die er met je kunnen gebeuren, als eerst word je waarneming van geluid intenser. Daarom zie je vaak dat jongeren drugs gebruiken op een festival. Ook voel je je warm, open en soms ook een beetje verliefd als je een persoon ziet. Je hebt sterk de behoefte om met iemand te praten. Meestal heb je ook zin om andere aan te raken en te knuffelen. Bij een hoge dosering is het zelfs mogelijk dat je hallucinaties krijgt. Dat betekent dat je bijvoorbeeld iets voorbij ziet komen wat er helemaal niet echt is.

Lachgas

Lachgas zit in patronen, via een slagroomspuit wordt het gas uit de patroon in een ballon gedaan. Wanneer jongeren lachgas gebruiken ademen ze het gas in via een ballon. Door het inademen van lachgas kom je meteen in een roes die een paar minuten duurt. Soms moet je lachen vandaar de naam ‘lachgas’. Je gaat alles om je heen ook wat waziger zien. Geluid lijkt langzamer te gaan klinken als anders. Lachgas is na maximaal 5 minuten uitgewerkt.

Waarom wordt partydrugs zo veel gebruikt?

Partydrugs worden door verschillende redenen gebruikt door jongeren. De eerste reden is voornamelijk dat ze dan geen drankjes hoeven te kopen. Drankjes zoals bier, wijn en mixdranken zijn in de loop van de tijd heel erg duur geworden. Zo wordt een avondje uitgaan ook snel duur. Drugs is een stuk goedkoper en daarom gebruiken jongeren tijdens het uitgaan steeds vaker partydrugs. Ook is een reden stoer doen, veel jongeren vinden het namelijk maar al te stoer om tegen hun vriendjes te kunnen zeggen: ‘Ik heb drugs gebruikt’.