Tijdens mijn stage bij Van Beurden Health & Beauty in Goirle, maakte ik deel uit van het marketingteam. De locatie van het bedrijf is fijn, met een eigen parkeerplaats en een bushalte recht tegenover de deur. In deze vrij ruime beautysalon werkte ik samen met één marketingprofessional, mijn stagebegeleider, waar we met z’n tweeën een kantoor deelden.

Van Beurden Health & Beauty heeft een voorkeur voor Apple-producten, dus mijn werkstation was voorzien van een MacBook, iPad, enzovoort. Onze programma’s die we gebruikten bestonden uit Adobe-software zoals Photoshop, InDesign, Illustrator, Rush, en andere handige programma’s. Canva is niet toegestaan omdat je dan het bestand niet goed kunt delen.

De apple producten moet je zelf aanschaffen (als je er om vraagt heb je wel kans op stagevergoeding) en Adobe krijg je van het bedrijf.

Maar wat hield mijn stage precies in? Nou, het was een avontuur op zich! Ik kreeg de verantwoordelijkheid om de social media-kanalen van het bedrijf, waaronder Facebook, Instagram en TikTok, up-to-date te houden. Hoe ik dat deed, mocht ik grotendeels zelf invullen. De vereisten? Zes keer per week een vaste post en actief blijven in de stories. Dat betekende creatief nadenken over wat de kijkers leuk zouden vinden en welke diensten van het bedrijf de spotlight verdienden. In het begin was het een uitdaging omdat ik het bedrijf nog niet goed kende.

Na het bedenken van ideeën ging ik aan de slag met het maken van foto’s, video’s of reels. Vervolgens bewerkte ik ze met Adobe-software om ze nog aantrekkelijker te maken voor publicatie. En laten we de kunst van het bedenken van een pakkende caption niet vergeten – niet te langdradig, maar wel informatief, met een call to action.

Naast het beheren van sociale media kreeg ik ook de kans om met InDesign een soort ‘magazine’ te creëren, een reclameboekje van 16 pagina’s. Deze uitdaging deed ik helemaal zelfstandig, wat soms betekende dat ik meer informatie nodig had om het tot een goed einde te brengen. Als ze vanaf het begin duidelijk hadden aangegeven hoe ze het wilden, had ik de deadline waarschijnlijk wel gehaald.

Van Beurden Health & Beauty biedt een breed scala aan diensten en producten, en het was mijn taak om dit te laten zien. Ik creëerde korte reels om de verschillende behandelingen in de schijnwerpers te zetten, maar ook om de BeautyStore en de zonnebanken te promoten. Wil je hier stage lopen? Wees voorbereid om zelfstandig te werken en flexibel met je tijd om te gaan. Een dikke huid is ook handig, want je zult vaker ‘nee’ horen dan ‘ja’, niet omdat je werk fout is, maar gewoon omdat anderen er anders over denken. Snel leren werken met Adobe-software is een must, en vind het niet spannend om vragen te stellen, want sommige taken kun je niet in je eentje volbrengen – bijvoorbeeld als je een wenkbrauwharsfilmpje wilt maken en daarvoor de hulp van twee collega’s nodig hebt. Als ze tijd hebben zullen ze altijd ja zeggen!