De toetsweek staat weer bijna voor de deur. Dit geldt voor de 1ste en 2de jaars. De 3de jaars studenten gaan vast een deel van hun examens maken. Ben jij nu benieuwd hoe wij de examens en toetsweken doorkomen? Lees dan verder!

(1ste en 2de jaars)

Leren, studeren, blokken. Onze tips voor die 10 op je toets!

 

 1. Begin op tijd!

Je hebt het gezegde vast al eens gehoord: “Een goed begin, is het halve werk”. En dat is echt zo! Het is van belang op tijd te beginnen met leren. Als de nood nog niet zo hoog is (proefwerk lijkt nog ver weg) is het misschien moeilijk om  jezelf ertoe te zetten, maar het is van belang om op tijd te starten zodat je genoeg tijd hebt om alles door te nemen.

 

 1. Maak een planning.

Maak 1 of 2 planningen. 1 planning waar duidelijk opstaat wat, wanneer en hoe laat je de toets hebt en 1 planning waarop staat wanneer je wat leert voor de toetsweek. Zo heb je een duidelijk overzicht van je toetsen en wanneer je wat leert. Natuurlijk kan dit altijd afwijken maar je hebt wel vast een begin waar je aan vast kunt houden.

 

 1. Leer op een rustige plek.

Zorg ervoor dat je ergens leert waar het rustig is. Als je in een huiskamer zit waar je ouders, broertjes of zusjes of huisdieren in en uit lopen werkt dit vast niet goed voor je concentratie! Hoe gezellig het misschien ook mag lijken. Als je het best leert met muziek op moet je dat natuurlijk doen, maar probeer afleidingen om je heen tot een minimum te beperken. Dus ook geen telefoon naast je boek!

 

 1. Plan pauzes in.

Even niets doen moet ook kunnen. Pauzes zijn essentieel bij het leren voor de toetsweek. Even je gedachtes ergens anders, kletsen met vriendinnen of even lekker meezingen met een nummer. Doe het! Daarna kun je er weer tegenaan om te leren voor de toetsweek.

 

 1. Slaap goed.

Neem je nachtrust. Het is van belang dat je goed uitgerust de toetsweek ingaat. En wanneer je denkt dat je toch te weinig hebt geleerd, sta dan eerder op in plaats van langer door te gaan.

 

 1. Maak samenvattingen.

Hoe kun je nu het beste al die stof onthouden? Maak voor jezelf een overzichtelijk samenvatting. Hierin plaats je de belangrijke stof die je moet weten voor je toetsweek. Daarnaast leer je ondertussen al wanneer je het overtypt. Dus twee vliegen in één klap.

 

 1. Oefen samen met je klasgenoot.

Laat je overhoren voordat je aan de toets begint door een klasgenoot, leer samen de stof en ga samen voor die 10! Daarnaast is het ook nog eens gezellig om samen te leren. Pas wel op dat het niet té gezellig wordt.

 

 

 1. Wissel je vakken af.

Leer niet 5 uur achter elkaar hetzelfde vak. Dat wordt vermoeiend en saai. Wissel juist af! Eerst één uur Marketing en vervolgens 2 uur Evenementen bijvoorbeeld.

 

 1. Leg je telefoon weg!

Probeer je telefoon buiten handbereik te houden. Hierdoor word je niet afgeleid door appjes en social media.

 

 1. Stress niet.

De toetsweek staat toch voor de deur je kunt er niks aan veranderen. Extra stress levert alleen maar meer stress op.

 

(voor de 3de jaars)

10 tips om je examens door te komen!

Zoals jullie allemaal weten zitten de examens er al bijna aan te komen. Iedereen is druk bezig met huilen, stressen én vooral leren leren leren! Wij hebben speciaal voor jullie de 10 beste tips om je examens te overleven. ‘You will survive’

 

 1. Checklist/agenda

Uitstel is afstel! Plan al je leerwerk van te voren in, zodat je niet op het aller laatste moment nog 5 hoofdstukken moet leren. Zorg dus voor een agenda! Maar schrijf het niet op bierviltjes…

 

 1. Vermijd studiebollen

Dat uurtje voor het examen ben je natuurlijk hartstikke zenuwachtig en heb je een flinke dosis zelfvertrouwen nodig. Vermijd dus studiebollen die alles van voor en naar achteren weten en jouw zelfbeeld flink naar beneden halen.

 

 1. Houd een studeer’’feestje’’

Ondervraag elkaar over de leerstof of maak samen een samenvatting over alle hoofdstukken. Stel voor om een uurtje even samen goed te concentreren en daarna een biertje te pakken! Top studentenleven toch? J

 

 1. Sluit jezelf helemaal af

Geen klagende moeder, een vervelend broertje of een snuffelende hond… Even helemaal afgezonderd van iedereen, jezelf helemaal focussen op de belangrijke leerstof van de afgelopen jaren.

 

 1. Eat healthy

We weten allemaal dat de Macdonalds toch wel héél verleidelijk is na zo’n dag hard studeren, maar houd jezelf in en eet een gezonde maaltijd. Hiermee houd je je immuunsysteem sterk.

 

 1. Drink genoeg

Daarmee bedoelen we geen biertje of een Bacardi-cola! Drink genoeg water of een fruitsap om je energie op peil te houden. Natuurlijk kan een Red Bull op zijn tijd geen kwaad.

 

 1. Ga sporten

Even ontspannen en lekker al je frustratie eruit boksen of een goed sprintje trekken. Sporten helpt om je hoofd leeg te maken! Sporten is gezond. En voor de dames: met shoppen verbrand je ook 200 calorieën per uur J. Voor de heren daarentegen, met gamen verbrand je 157 calorieën per uur!

 

 1. Beloon jezelf

Je mag jezelf ook even goed trakteren natuurlijk. Een weekje goed hard leren verdient een avondje goed hard zuipen! ‘A little party never killed anybody.’  Wel als je maandag een examen hebt natuurlijk J

 

 1. Slaap 8 uur per dag

Uit onderzoek blijkt dat je met 8 uur slaap per dag op je aller fitst bent. Niet door blijven studeren tot diep in de nacht, maar gewoon op tijd naar bed!

 

 1. Denk positief

Als allerlaatste, blijf vooral positief. Houd jezelf niet voor de gek dat je het niet gaat halen of dat je het niet genoeg kent. Met deze instelling gaat alles fout en maak je jezelf alleen maar meer nerveus. ‘Stay positive people!’

 

Ten slotte: NO STRESS! Als je deze tips goed op hebt gevolgd begin je uitgerust en goed voorbereid aan je toetsweek of examen. Als dit een keer niet zo is, doe dan zoveel je kunt om de stof in te halen, maar raak niet in paniek! Blijf rustig en denk goed na, je kunt het!

Veel succes!

KS. & CdG.